Hellekesä näyttää synkät puolensa – kesäkuussa hukkui 30 ihmistä

Ohhoh! Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lämpimät ilmat ja takana oleva koronatalvi ovat saaneet ihmiset viettämään tavallista enemmän aikaa ulkona. Valitettavasti lämmintä kesää varjostaa myös synkkä piikki onnettomuustilastoissa. Kesäkuussa 2021 ihmisiä hukkui Suomessa enemmän kuin 20 vuoteen.

Kesäkuun aikana Suomessa hukkui yhteensä 30 ihmistä. Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto SUHin mukaan neljätoista hukkumista tapahtui uidessa, neljä vesiliikenteessä ja kahdessatoista tapauksessa tapahtumien kulku on epäselvä. 13 hukkumiskuolemaa tapahtui juhannuksena.

Tämän vuoden kesäkuun lukema on suurin sitten vuoden 1999 kesäkuun, jolloin Suomessa hukkui peräti 45 ihmistä. SUHin asiantuntija Niko Niemisen mukaan erityisen surullisen asiasta tekee se, että hukkumiset olisivat suurimmilta osin ehkäistävissä muuttamalla suomalaisten asennetta vesiturvallisuuteen.

– Puetaan pelastusliivit aina vesillä liikkuessa, päihtyneenä pysytään rannalla, arvioidaan oma uimataito realistisesti, uidaan aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti sekä pysytään käden mitan päässä lapsista veden äärellä, Nieminen muistuttaa.