Helteet aiheuttivat oudon ilmiön – tervapääskyn poikaset putoilevat pesistä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Voimakkailla ja pitkään jatkuneille helteillä voi olla haitallisia vaikutuksia paitsi ihmisiin, myös eläimiin ja luontoon. Kuumat ilmat ovat muun muassa saaneet tervapääskyjen poikaset tavanomaista altiimmiksi onnettomuuksille.

Korkeasaaren eläintarha tiedotti Facebookissa villieläinsairaalansa saaneen hoidettavaksi viisi tervapääskyn poikasta. Linnunpoikaset olivat pudonneet pesistään. Tervapääskyn poikasia putoilee pesistä vuosittain, mutta tänä kesänä ilmiö on ollut erityisen yleistä helteiden vuoksi.

– Tervapääskyt tekevät pesänsä usein kattorakenteisiin, jotka kuumenevat näin hellekeleillä auringon porottaessa, jolloin poikaset pyrkivät pois helteestä ja tippuvat pesästä. Tervapääsky elää lähes koko elämänsä lennossa. Sen jalat ovat niin lyhyet, ettei se pysty lähtemään maasta lentoon, joten emo ei pysty ruokkimaan maahan pudonnutta poikasta. Poikasen pesään palauttaminen on hankalaa, kun pääskyt pesivät niin korkealla, Korkeasaari tiedottaa.

Korkeasaari ohjeistaa tervapääskyn poikasen maasta löytäviä ottamaan yhteyttä Villieläinsairaalaan, sillä ilman ihmisen apua ne eivät selviä. Vilkkaimpina kesinä Villieläinsairaalassa on hoidettu jopa 150 tervapääskyn poikasta. Toistaiseksi tilanne on tänä kesänä säilynyt vielä hallinnassa, mutta Korkeasaareen on tulossa jo ensi viikolla vapaaehtoisia avustamaan lintujen hoidossa.