Suomalaiset tutkijat sateentekijöinä öljymaassa – yrittivät muokata säätä keinotekoisesti

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ilmatieteen laitoksen, Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston tutkijat osallistuivat taannoin OASIS-hankkeeseen, jossa yritettiin muokata Arabiemiraattien säätä keinotekoisesti. Tutkimuksen mukaan sateen keinotekoinen luominen on erityisen vaikeaa kuivassa ilmakehässä.

Tieteellinen pohja säänmuokkaukselle, eli keinotekoisen sateen tekemiselle, on ristiriitainen. Siitä huolimatta säänmuokkausta on harjoitettu noin 50 maassa ympäri maailman. Suomessa säänmuokkausta ei ole tehty. Kun sadetta yritetään tehdä keinotekoisesti, pilvien läheisyyteen vapautetaan lentokoneesta pienhiukkasia. Niiden toivotaan muuttavan olemassa olevien pilvien ominaisuuksia sellaisiksi, että suurempi osa pilvien sisältämästä vedestä ja jäästä sataa maanpinnalle saakka.

Arabiemiraattien sadehanke toteutettiin molekyylitason mallinnuksen avulla, eli pienhiukkasia ei kylvetty suoraan ilmakehään. Ilmatieteen laitoksen mukaan keinotekoinen sade onnistuisi, jos jo pilvissä olevien jäätymisytimien pinnalle onnistuttaisiin lisäämään mikroskooppisia lovia. Se ei kuitenkaan ole nykymenetelmillä toteutettavissa, saati kannattavaa taloudellisesti. Toisin sanoen: Sateen keinotekoinen voimistaminen Arabiemiraattien kuivassa ilmakehässä on erittäin hankalaa.