Yliannostuskuolemat ennätyslukemiin Yhdysvalloissa – 93 000 menetti henkensä huumeille

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Sata kertaa morfiinia voimakkaampi fentanyliini on raivannut tiensä huumekauppiaiden valikoimiin. Yhdysvalloissa kuoli viime vuonna huumeiden yliannostukseen 93.000 ihmistä. Koronavuosi näyttää lisänneen yliannostusten määrää 29 prosentilla edellisvuoteen verrattuna.

Toisin sanoen avun saaminen on vaikeampaa. Associated Pressin mukaan Yhdysvalloissa kuolee huumeisiin 250 ihmistä joka päivä. Tämä tarkoittaa 11 ihmistä per tunti. Toistan: Maassa kuolee huumeiden yliannostukseen yksitoista ihmistä tunnissa.

Lähes kaikki Yhdysvaltojen viime vuoden yliannostuskuolemat ovat johtuneet fentanyylista. Sitä on sekoitettu muiden huumeiden, kuten heroiinin, kokaiinin ja metamfetamiinin sekaan.

Kerroimme aiemmin, että Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuudesta vastaava Department of Homeland Security harkitsee fentanyylin luokittelemista joukkotuhoaseeksi. Syynä ovat sen voimakas myrkyllisyys ja helppo saatavuus.