Limaista hyytelösammaleläintä jälleen suomalaisjärvissä – haitallinen vieraslaji

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Monissa suomalaisvesistöissä piileskelee tänäkin kesänä epämiellyttävä yllätys. Suomessa on 2000-luvun alusta saakka tavattu nimensä mukaisesti limaisesta olemuksestaan tunnistettavaa hyytelösammaleläintä. Kyseessä on monenlaista riesaa aiheuttava haitallinen vieraslaji.

Pectinatella magnifica -hyytelösammaleläintä on löydetty Aamulehden mukaan runsaasti Pirkanmaalta, viimeksi Lempäälästä. Vieraslajiportaali-palveluun on kirjattu lukuisia ilmoituksia myös muista maakunnista, kuten Uudeltamaalta, Etelä-Hämeestä ja Pohjois-Savosta. Nopeasti leviävän ja lämpimissä vesissä viihtyvän eläimen koko voi vaihdella muutamasta sentistä jopa 40 senttiin.

Ihmisille hyytelösammaeläimestä ei ole suoraa haittaa, mutta ne saattavat esimerkiksi pilata viihtyvyyttä uimarannoilla, tarttua kalaverkkoihin ja tukkia vedenottoputkia. Vaikeasti torjuttavan lajin kantaa on yritetty hillitä lähinnä nostamalla löydettyjä yksilöitä kuivalle maalle. Hyytelösammaleläin on alun perin kotoisin Pohjois-Amerikasta, ja se voi levitä esimerkiksi lintujen, veneiden ja kalastusvälieniden mukana.