Koronatartuntojen määrä nelinkertaistunut – rokote vähentänyt sairaalahoidon tarvetta

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

THL on paljastanut koronatartuntojen viikottaisen lukumäärän jopa nelinkertaistuneen Suomessa kesäkuusta. Jotain hyvääkin on silti tapahtunut, sillä rokotteiden ansiosta tapaukset vaativat aikaisempaa harvemmin sairaalahoitoa.

12.-18. heinäkuuta välisenä aikana uusia tapauksia todettiin yhteensä 2 210 kappaletta. Vastaavasti esimerkiksi 7.-13. kesäkuuta uusia virustapauksia kirjattiin yhteensä 543 kappaletta. Tartunnat ovat lisääntyneet erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa baari-iltojen ja muiden tapaamisten yhteydessä, ja lähes 60 prosenttia viime viikon uusista tartunnoista todettiin 10-29 -vuotiailla.

Sairaalahoitoa vaativien koronatapausten määrä ei kuitenkaan kesän aikana ole noussut yhtä nopeasti kuin aikaisemmin. Tämä on rokotuskattavuuden ansiota. Tehohoidossa on parhaillaan koko Suomessa noin 10 potilasta, eikä tartuntatautirekisteriin ole viikon aikana ilmoitettu yhtäkään koronaan liittyvää kuolemantapausta.

THL kuitenkin pitää epidemian kokonaiskuvaa huolestuttavana tartuntojen määrän nopeasta lisääntymisestä johtuen. Tartuntojen määrän lisääntyminen erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa on ruuhkauttanut tartunnanjäljitustä osassa Suomen alueista. Alistuneiden tulisikin noudattaa viranomaisten ohjeita, jotta tartuntaketjujen muodostuminen voidaan katkaista nopeasti.