Tarkkaile perunamaatasi – tämä vieras aiheuttaa vakavaa tuhoa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat innostuneet maalle muuton yhteydessä kasviviljelystä omaan käyttöön. Perunamaa on suhteellisen helppo ja huoleton ylläpitää, mutta nyt satoa uhkaa ikävä vieras. Kesän ensimmäinen koloradonkuoriaisesiintymä varmistui Hämeenlinnan Tuuloksesta.

– Perunanviljelijöiden ja palstaviljelijöiden on nyt syytä tarkkailla perunakasvustojaan koloradonkuoriaisen varalta. Epäilyistä tulee ilmoittaa Ruokavirastolle. Torjunta on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin esiintymä todetaan. Jos kuoriainen pääsee vakiintumaan alueellemme, siitä on vaikea päästä eroon. Omatoimiseen torjuntaan ei kuitenkaan pidä ryhtyä, koska se vaikeuttaa torjuntatoimien onnistumista, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Ruokaviraston kasvinterveysyksiköstä.

Kuoriaisesiintymä on ensimmäinen sitten kesän 2016 jälkeen. Kuoriaisia on voinut kulkeutua ilmavirtausten mukana niin etelästä kuin idästäkin, jossa niitä esiintyy yleisesti. Yksittäisiä koloradonkuoriaisia on todettu aina silloin tällöin kulkeutuneen erilaisten kasvituotteiden ja muidenkin tuotteiden, tai kuljetusvälineiden mukana koloradonkuoriaisen esiintymäalueilta Keski-Euroopasta, Baltiasta tai Venäjältä.