YLE: Jättiprojekti alkaa – Suomen rakennuksista luodaan 3D-mallinnukset

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maanmittauslaitos on paljastanut työstävänsä mittavaa projektia. Suomen rakennustietokantaa ollaan päivittämässä nykyaikaan tekemällä lähes jokaisesta maamme rakennuksesta 3D-mallinnus.

Projektista ensimmäisenä uutisoineen Ylen mukaan Kainuussa ja Rovaniemellä on jo voitu nähdä hitaasti lentäviä lentokoneita, jotka keräävät tietoa maanpinnasta ja rakennuksista. Kesän aikana Suomessa on laserkeilattu ja ilmakuvattu alueita yhteensä jo 60 000 neilökilometrin edestä.

Kartastopäällikkö Hali Laaksosen mukaan ilmakuvauksia ja laserkeilauksia tehdään yhtä tiheästi muissa Pohjoismaissa vain Tanskassa. Kehitteillä oelvasta3D-rakennustietokannasta tulevat selviämään helposti muun muassa rakennuksien korkeudet. Sen avulla voidaan nähdä esimerkiksi helposti, kuinka suunnitteilla oleva uusi rakennus sulautuu ympäristöön.

Mallinnuksesta on hyötyä myös esimerkiksi 5G-verkkojen suunnittelussa, itseohjaavan liikenteen kehittämisessä, ilmastonmuutokseen varautumisessa ja aurinkopaneelien sijoittelussa.

Koko Suomen ilmalaserkeilaus ja ilmakuvaus tulee kestämään noin kuusi vuotta. Materiaalia kertyy niin runsaasti, ettei sitä voida läpikäydä vain ihmisvoimin. Siksi projektissa hyödynnetäänkin konenäköä ja tekoälyä.