Hetta-Pallas-reittiä kunnostetaan – vuosittain yli puoli miljoonaa retkeilijää

Matkailu · Terhi Piiroinen

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston suosituin pitkä vaellusreitti on 50 kilometrin pituinen Hetta-Pallas-vaellusreitti. Reitti linjattiin jo vuonna 1934, joten se on Suomen vanhin merkitty vaellusreitti. Retkeilyn suosio näkyy myös reitin kunnostustarpeessa.

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen vieraillun kansallispuisto yli 560.000 vuosittaisella käynnillä. Kansallispuistossa mitataan maailman puhtainta ilmaa. Suuri kävijämäärä jättää jälkensä myös lajistoltaan ainutlaatuiseen ja ilmasto-olosuhteiden vuoksi hitaasti uusiutuvaan tunturiluontoon. Polut kuluvat ja levenevät voimakkaasti, harvinainen tunturikasvillisuus sekä luontotyypit kuten tunturikankaat ja suot tuhoutuvat ilman polkujen kestävöintiä.

Pidä Lappi Siistinä ry:n sai 61.575 euron osuuden Partioaitan vuoden 2020 Ympäristöbonuksesta. Ympäristöbonus käytetään Hetta-Pallas-reitin kunnostamiseen. Kunnostustyöt toteutetaan yhteistyössä Pidä Lappi Siistinä ry:n talkoolaisten ja Metsähallituksen Luontopalvelujen kesken nyt alkaneella viikolla.

Kestävöinnillä suojellaan luontoa ja parannetaan eri ikäisten ja kuntoisten mahdollisuuksia retkeillä Suomen vanhimmalla merkityllä vaellusreitillä. Kunnostustyöt tehdään pääasiassa talkoovoimin heinäkuun viimeisellä viikolla. Eri puolelta Suomea tulevia talkoolaisia yhdistää kiinnostus retkeilyä kohtaan sekä halu tehdä yhteistä hyvää. Talkooleirille osallistuu sekä ensikertalaisia, että konkareita laajalla ikähaitarilla.