Tubettaja paranteli Star Warsin erikoistehosteita – nyt Lucasfilm palkkasi hänet

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Uudemmissa Star Wars -elokuvissa ja sarjoissa on nähty kohtauksia, joissa ikääntyneiden ja jopa kuolleiden näyttelijöiden esittämät hahmot ovat tehneet paluun. Kohtauksissa näyttelijöiden ulkonäköä on tietokonetehostaiden avulla joko nuorennettu tai heidän kasvonpiirteitään on muokattu sijaisnäyttelijöille. Ihmissilmän hämääminen voi kuitenkin olla yllättävän vaikeaa, ja lopputulosten laatu on ollut vaihtelevaa.

Youtube-käyttäjä Shamook on tullut tunnetuksi videoistaan, joissa hän parantelee elokuvien ja sarjojen erikoistehosteita deepfake-teknologian avulla. Hän on muun muassa kohennellut The Mandalorian -sarjassa vierailleesta näyttelijä Mark Hamilista nuoremman näköisen tehneitä tehosteita. Lopputuloksia esittelevä video keräsi lähes kaksi miljoonaa katselukertaa.

Shamookin harrastuksesta on sittemmin tullut ammatti, sillä Star Wars -elokuvat tuottanut Lucasfilm ja erikoistehosteyhtiö ILM ovat sittemmin palkanneet hänet. Uutisen on vahvistanut Indiewire-sivustolle Lucasfilmin edustaja. ILM-yhtiön kerrotaan etsivän jatkuvasti uusia osaajia riveihinsä ja investoivan sekä koneoppimiseen että tekoälyyn erikoistehosteiden parantamiseksi.