Keskisuomalaista miestä epäillään lasten hyväksikäytöistä – jopa 200 alakouluikäistä uhria

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Sisä-Suomen poliisilaitos tutkii laajaa seksuaalirikoskokonaisuutta, jossa nuoren keskisuomalaisen miehen epäillään syyllistyneen sosiaalisessa mediassa kymmeniin lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin. Epäillyt rikokset ovat kohdistuneet alakouluikäisiin lapsiin. Miehestä on tehty ainoastaan yksi rikosilmoitus.

Asianomistajista on tähän mennessä tunnistettu 53, ja nuorimmat heistä ovat olleet kahdeksanuotiaita. Poliisi epäilee, että asianomistajia voi olla yhteensä jopa 200. Miehen epäillään esiintyneen sosiaalisessa mediassa alakouluikäisenä ja saaneen lapset lähettämään itselleen videoita, joissa he esiintyvät seksuaalisesti tai tekevät itselleen seksuaalisia tekoja.

Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Saara Asmundelan mukaan miehestä on tehty ainoastaan yksi rikosilmoitus. Asmundela pitää erittäin huolestuttavana sitä, että näin laajasta kokonaisuudesta vain yksi epäilty rikos on tullut vanhempien tai viranomaisten tietoon. Tutkimusten perusteella tiedetään, että aikuisten seksuaaliset yhteydenotot lapsiin netissä ovat yleisiä mutta jäävät suurelta osin piilorikollisuudeksi.

Lapsi voi kokea tapahtuneen vuoksi häpeää tai syyllisyyttä, ja hänen voi siksi olla vaikea kertoa siitä aikuiselle. Lapsi ei myöskään välttämättä tunnista tapahtunutta rikokseksi.

– Siksi lapselta on hyvä päivittäin kysyä reaalimaailman kuulumisten lisäksi myös somen kuulumiset: mitä lapsi on siellä tehnyt, mitä sovelluksia käyttänyt sekä kenen kanssa ja mistä jutellut, toteaa rikoskomisario Saara Asmundela.

Mies oli tallentanut videot itselleen, ja ne löytyivät kotietsinnän yhteydessä takavarikoiduista tietoteknisistä laitteista. Videoita löytyi yhteensä noin 2.000. Rikoksesta epäilty on vangittu Keski-Suomen käräjäoikeudessa 22. huhtikuuta.

Mies on epäiltynä seitsemästä seksuaalirikoksesta ja häntä vaaditaan nyt vangittavaksi lisäksi 25 törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 26 lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, 52 sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä ja 52 sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta. Epäiltyjen rikosten ja asianomistajien suuresta määrästä johtuen syytteen nostamisen määräaikaa on samalla pyydetty pidentämään 31.01.2022 asti.