Poliisi erehtyi henkilöstä – syytön vuosiksi psykiatriseen sairaalaan

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Joshua Spriestersbach nukahti vuonna 2017 kodittomien suojapaikan eteen jonottaessaan ruoka-apua Havaijin Honolulussa. Mies pidätettiin hänet kadulta löytäneiden poliisien toimesta, mitä seurasi vuosia kestänyt piina.

Poliisi luuli Joshua Spriestersbachin olevan Thomas Castleberry, joka oli ollut etsintäkuulutettuna vuodesta 2006 lähtien huumerikoksen vuoksi. Spriestersbachin asianajajien mukaan viranomaiset eivät missään vaiheessa tulleet vahvistaneeksi asiaa pidätetyn sormenjäljistä tai kuvia vertailemalla. He eivät myöskään tarkistaneet vankirekisteriä, josta olisi ilmennyt oikean Castleberryn tulleen jo tuomituksi rikoksistaan Alaskassa.

Spiestersbach yritti toistuvasti kertoa viranomaisille heidän pidättäneen väärän henkilön, mutta hänet määriteltiin harhaiseksi. Miehelle määrättiin vahva mielialalääkitys ja hänet suljettiin Havaijin osavaltion sairaalan psykiatriselle osastolle. Spiestersbach vietti sairaalassa kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta, kunnes yksi psykiatreista perehtyi tapaukseen kuunneltuaan miehen kertomusta.

Spiestersbachin syyttömyys selvisi The Guardian -lehden mukaan lopulta muutaman Google-haun ja puhelinsoiton avulla. Syyttömänä tuomittujen vapauttamiseen tähtäävän Hawaii Innocence Project -järjestö on kritisoinut sekä poliisia, Havaijin oikeusapotoimistoa, osavaltion yleistä syyttäjää ja sairaanhoitopiiriä oikeuden räikeästä tuomiovirheestä.