MTV: Transsukupuolinen korkeushyppääjä Jade Nyström harkitsee naisten sarjaan siirtymistä

Urheilu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomalainen 17-vuotias korkeushyppääjä, transsukupuolinen Jade Nyström ei näe sukupuolensa korjanneiden henkilöiden urheilusuorituksia epäreiluina. Kilpailijoiden hormonitasot mitataan, ja niiden tulee olla vaaditulla tasolla.

MTV Uutisten tekemän haastattelun mukaan Nyström suunnittelee itsekin siirtymistä naisten sarjaan. Hän huomauttaa, että kaikilla urheilijoilla on omia fyysisiä vahvuuksia ja etuja. Hän itse aikoo aloittaa hormonihoitonsa ennemmin tai myöhemmin.

– Mä odotan, että mä pääsen näyttämään. Mua ei hirvitä tai pelota se millään tavalla. Olen henkisesti valmis siihen. Haluan rikkoa rajoja, tammikuussa 18 vuotta täyttävä Jade Nyström kertoo ja haluaa samalla hälventää transihmisiin liittyviä ennakkoluuloja.

Transsukupuolisten urheilijoiden ympärillä on ollut paljon keskustelua sen jälkeen, kun uusiseelantilainen Laurel Hubbard osallistui Tokion olympialaisiin. Hän kilpaili yli 87-kiloisten naisten painnonnostosarjassa, mutta epäonnistui suorituksessaan. Hubbard on sittemmin ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle.