Tampereen ratikan liikennöinti alkoi virallisesti – valmistui etujassa ja alitti budjetin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tampereen raitiovaunuliikenne on virallisesti alkanut maanantaina 9. elokuuta. Kaupungissa vietettiin sunnuntaina striimattua ratikkajuhlaa. Paikalla olivat muun muassa pääministeri Sanna Marin ja Tampereen tuleva pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

Tampereen raitiotie valmistui odotettua noeammin. Sen ensimmäisen osan oli määrä valmistua vuoden loppuun mennessä, mutta Hatanpään osuuden nopeamman aikataulun ansiosta raitiotietyöt on jo saatu valmiiksi. Myös Tampereen Hämeenkadun uusiminen saatiin valmiiksi vuoden etuajassa.

Raitiotieallianssin tavoitekustannus on yhteensä noin 300 miljoonaa euroa, joista 250 miljoonaa varattiin raitiotien rakentamiseen ja noin 50 miljoonaa sen yhteydessä tehtäviin muihin töihin. Tampereen Ratiotie Oy:n tiedotteen mukaan tavoitekustannus alitetaan noin 34 miljoonalla eurolla.

–  Kaupunki hyötyy sekä taloudellisesti että kokonaisuutena, koska katutyöt ja vesihuoltotyöt, jotka olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä, on voitu toteuttaa samassa yhteydessä. Tässä allianssimalli on näyttänyt vahvuutensa, ja voimme todeta, että raitiotien toteuttaminen tällä tavalla on ollut oikea päätös, Tampereen kaupunkiympäristön palvelualueen johtaja Mikko Nurminen kertoo.

Vaikka Tampereen ratikan liikennöinti alkoi virallisesti elokuussa, on sen käyttö tullut monille tutuksi jo ennestään. Raitiovaunujen koeliikennöinti alkoi nimittäin jo toukokuussa.