Alkoholia ei kannata nauttia päivittäin – maksa rasvoittuu ja voi vaurioitua

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ihmiset saattavat tissutella kesälomalla päivittäin. Alkoholi sujahtaa suuhun huomaamattomasti grillauksen, ruokailun tai seurustelun yhteydessä. Jos juomaa kuluu päivittäin sivistynyttä siivua enemmän, voidaan puhua ongelmasta.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että humalaan johtava juominen aiheuttaa mittavia muutoksia elimistöön ja ennen kaikkea maksan rasva-aineenvaihduntaan. Kun juominen jatkuu pidempään, myös haitat kertautuvat.Jo muutaman viikon runsas alkoholin käyttö aiheuttaa käytännössä kaikille maksan rasvoittumisen.

– Hyvä uutinen on, että rasvoittunut maksa palautuu, kun alkoholin käyttö loppuu. Rasva häviää maksasta jopa kahdessa viikossa, kertoo gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg HUS Vatsakeskuksesta.

Jos alkoholinkäyttö jatkuu kuitenkin pidempään, rasvamaksa voi edetä rasvamaksatulehdukseksi eli steatohepatiitiksi ja vuosien, ja jopa kuukausien kuluessa, voi maksaan kehittyä fibroosia ja myöhemmin maksakirroosi. Turvallista alkoholin käytön rajaa on vaikea asettaa, koska alkoholin maksalle aiheuttama haittaa riippuu muun muassa sukupuolesta, perintötekijöistä, ylipainosta, tupakoinnista ja muista sairauksista.

– Kesän muutaman viikon runsas alkoholin käytön riskinä on, että runsas alkoholin käyttö ei lopukaan loman loputtua. On tärkeää tunnistaa vaikeus laittaa korkki kiinni ja apua lopettamiseen kannattaa hakea ajoissa, kehottaa munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.