Euroopassa mitattiin hurja lämpöennätys – Sisiliassa 48,8 astetta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Euroopan suosituissa Välimeren lomakohteissa nautitaan tällä hetkellä poikkeuksellisen lämpimästä säästä. Syynä ovat Saharasta meren yli kantautuvat kuumat tuulet. Italian Sisiliassa mitattiin eilen 48,8 celsiusastetta.

– Ennätyslukema odottaa vielä Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n lopullista hyväksyntää. Mikäli Syrakusan lukema todetaan jälkitarkistuksessa validiksi, kyseessä on sekä Italian että Euroopan uusi lämpöennätys. Aiempi 44 vuotta vanha Euroopan-ennätys, tasan 48 astetta, on mitattu Kreikan Ateenassa vuonna 1977 heinäkuussa, Foreca kertoo.

Kuuman ilman lisäksi Välimeren maihin kantautuu runsaasti Saharan autiomaan hiekkapölyä. Tämä voi huonontaa ilmanlaatua. Lisäksi kuuma sää voi myötävaikuttaa uusien maastopalojen syntyyn.