Ruokavirasto varoittaa: Paperipillit voivat aiheuttaa tukehtumisriskin

Ruoka Terveys · Tim Isokivi

Monet ravintolat ja elintarvikevalmistajat ovat siirtyneet muovisten pillien käytöstä ympäristöystävällisempiin paperisiin pilleihin. Nyt Ruokavirasto on kehottanut vahempia olemaan tarkkana pienten lasten paperipillien käytön suhteen. Niissä voi piillä tukehtumisriski.

Ruokavirasto kertoo saaneensa useita ilmoituksia, joiden mukaan paperipillit ovat aiheuttaneet vaaratilanteita. Pikkulasten kerrotaan nauttineen nestemäisiä elintarvikkeita pakkauksissa mukana olleilla pilleillä, jotka ovat alkaneet hajota lasten suussa pureskelun ja imeskelyn seurauksena. Pilleistä irronneet kappaleet ovat aiheuttaneet tukehtumisvaaran.

Paperin nieleminen saattaa myös aiheuttaa Ruokaviraston mukaan kemiallisen vaaran. Pienten lasten vanhempia on kehotettu tarjoamaan paperillisilla pilleillä nautittavia ruokia vain silloin, kun he voivat valvoa ruokailua tai juomista. Ruokavirasto on myös pyytänyt kunnallisia elintarvikevalvontaviranomaisia huomiomaan vaarat valvontatoimenpiteissään.

Paperipillejä on muun muassa velliruokien, mehujen ja marjasmoothieiden pakkausten mukana. EU-alueella astui heinäkuussa voimaan laki, joka kieltää muoviset kertakäyttöaterimet ja -pillit sekä muovipinnoitteiset kertakäyttölautauset.