Huoltovarmuuskeskuksen maskisekoilu syyteharkintaan – epäilynä myös törkeä rahanpesu

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Keskusrikospoliisi aloitti huhtikuussa 2020 esitutkinnan Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) suojavälinehankinnoista. HVK tilasi hengityssuojaimia tavarantoimittajalta koronavirukselta suojautumista varten. HVK testautti hengityssuojaimet maahan saapumisen yhteydessä ja ilmeni, että hankitut suojaimet eivät täyttäneet hengityssuojaimille asetettujen standardien vaatimuksia.

Poliisi on selvittänyt esitutkinnassa, onko HVK:ta erehdytetty hankkimaan hengityssuojaimia, jotka eivät täyttäneet niille asetettuja vaatimuksia. Esitutkinta on valmistunut ja siirtyy nyt syyteharkintaan. Poliisi epäilee kahta henkilöä törkeästä petoksesta.

– Esitutkinnassa on selvitetty, onko suojavälinehankinnoissa esitetty HVK:lle virheellisiä tietoja tai jätetty antamatta sellaista oleellista tietoa, jolla on voinut olla merkitystä hankintapäätöstä tehtäessä ja siten aiheutettu vahinkoa Huoltovarmuuskeskukselle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Mikko Laaksonen Keskusrikospoliisista.

Esitutkinnan aikana on takavarikoitu varoja yhteensä reilun kolmen miljoonan euron arvosta ja kaksi arvoautoa. Suojavälinekauppoihin liittyen on tutkittu myös epäiltyä törkeää rahanpesua sekä erillisen tutkintapyynnön perusteella törkeää kavallusta ja luottamusaseman väärinkäyttöä.