Sinilevää sisävesillä keskimääräistä vähemmän

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sinilevää esiintyi Suomen vesistöissä kesä- ja heinäkuun helteiden jäljiltä paikoin runsaastikin. Nyt tilanne vaikuttaa kuitenkin rauhoittuneen. Sinilevää on havaittu järvissä jopa keskimääräistä vähemmän.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan hieman sinilevää on havaittu 30 paikalla, runsaasti yhdeksällä paikalla ja erittäin runsaasti yhdellä havaintopaikalla. Myös havaintoja sinilevän massaesiintymisestä on tehty, mutta pääasiassa sitä on havaittu vain vähäisiä määriä. Syken korkeakouluharjoittelija Jere Lainen mukaan tilanne on rauhallinen, sillä tavallisesti sinilevää esiityy järvissä runsaiten juuri elokuussa.

Myös rannikoilla sinilevää on esiintynyt hieman keskimääräistä vähemmän. Tilanne on Itämeren rannikolla rauhallinen ja vastaa loppukesälle tyypillistä tilannetta. Havainnoista koostetun sinileväbarometrin mukaan sinilevän kokonaisesiintyvyys on tasaisessa laskussa ja hieman alhaisempi kuin yleensä tähän aikaan vuodesta.

Järvien pintalämpötilat ovat noin asteen pitkänajan keskiarvoa kylmempiä. Meriveden pintalämpötilat ovat puolestaan Perämerellä 16-17 astetta, Selkämerellä 15-18 astetta, Saaristomerellä 18-19 astetta ja Suomenlahdella 16-18 astetta.