Uuden-Seelannin koronatoimet omaa luokkaansa – yksi tartunta sulki koko maan

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Uusi-Seelanti on yksi harvoista maista, joissa korona on onnistuttu selättämään lähes kokonaan. Nyt koko maa on määrätty sulkuun yhden ilmi tulleen koronatartunnan vuoksi.

Koronatartunta todettiin Aucklandissa asuvalla rokottamattomalla 58-vuotiaalla miehellä, jolla ei ole ollut yhteyksiä ulkomaille. Hänen kerrotaan kuitenkin matkustaneen maan muihin osiin. Kyseessä on Uuden-Seelannin ensimmäinen valtion sisällä tapahtunut koronatartunta sitten helmikuun.

Uusi-Seelanti määrättiin tiistain puolesta päivästä alkaen kolme vuorokautta kestävään tiukimpaan mahdolliseen sulkutilaan. Ihmisten täytyy pysytellä sen aikana kodeissaan, ja kaikki liiketoiminta on suljettu ruokakauppojen ja apteekkien kaltaisia välttämättömiä palveluita lukuunottamatta.

Noin viiden miljoonan asukkaan Uudessa-Seelannissa on kirjattu alle 3 000 koronatartuntaa ja 26 koronakuolemaa. Rokotustahti on kuitenkin ollut maassa hidas, sillä vain noin 20 prosenttia aikuisväestöstä on täysin rokotettu.