Harvinainen rikosepäily Suomessa: Mies pakotti alaikäisen naimisiin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Helsingin poliisi epäilee noin 40-vuotiasta miestä törkeästä ihmiskaupasta. Asianomistaja on parikymppinen nainen. Miehen on kerrottu salakuljettaneen naisen Suomeen vuonna 2017. Sitä ennen he tekivät avioliittosopimuksen lähtömaassaan.

Poliisi epäilee, että nainen oli alaikäinen, kun sopimus tehtiin. Suomessa mies ja nainen solmivat uskonnollisen liiton. Esitutkinnassa on selvinnyt, että epäilty on muun muassa hallinnoinut asianomistajan rahoja, valvonut hänen asioimistaan viranomaisten kanssa ja rajoittanut hänen liikkumistaan. Epäilty on myös määrännyt, milloin uhri saa puhua.

– Nainen olisi halunnut myöhemmin erota, mutta epäilty ei antanut siihen suostumustaan, sanoo rikosylikomisario Hannu Kortelainen.

Valtakunnallinen ihmiskaupparikosten tutkintaryhmä selvittää tapausta. Tutkinta sai alkunsa Helsinki-Vantaan lentoasemalla heinäkuussa 2021. Poliisille ilmoitettiin, että Suomeen saapuneessa lentokoneessa oli itkuinen nainen, joka matkusti yhdessä miehensä kanssa. Poliisi on aiemmin epäillyt miestä naiseen kohdistuneista väkivalta- ja seksuaalirikoksista. Tapaukset ovat siirtyneet syyteharkintaan.

– Mies on esitutkinnan perusteella käyttänyt asianomistajaa seksuaalisesti ja taloudellisesti hyväkseen. Epäilemme, että hän on alistanut uhria henkisesti ja fyysisesti sekä uhkaillut häntä. Asianomistajalla ei ole ollut mahdollisuutta erota epäillystä.