Uusi kasvomaski paljastaa koronatartunnan

Digi Terveys · Tim Isokivi

Massachusettsin teknillisen korkeakoulun ja Harvardin yliopiston tutkijat ovat kehitelleet koronan tunnistavan kasvomaskin. Se kykenee diagnosoimaan kantajallaan mahdollisen covid-19 -tartunnan.

Kasvomaski on varustettu sensoreilla, jotka toimivat maskissa olevaa nappia painamalla. Sensorit analysoivat maskin kantajan hengityksessä olevia pisaroita covid-19 -partikkeleiden varalta. Testitulokset ilmestyvät näkyviin vain maskin kantajalle itselleen noin 90 minuutissa.

Maski on toistaiseksi vielä prototyypin asteella. Harvardin yliopiston tutkija Peter Nguyen kertoo MITin tiedotteessa maskin testin olevan yhtä herkkä tunnistamaan virusinfektion kuin PCR-testi ja yhtä nopea kuin antigeeni-pikatesti. Sensoreita vaihtamalla maskilla voisi tunnistaa myös muita taudinaiheuttajia, kuten influenssavirusta, ebolaa ja zikavirusta.