Verenluovutus helpottui matkustuskaranteenin muutoksen myötä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Veripalvelulla on koko koronavirusepidemian ajan ollut vahvat varotoimet. Euroopan-matkalta palanneiden ei enää välttämättä tarvitse odottaa kahta viikkoa luovuttaakseen verta. Verenluovutuksessa noudatetaan nyt EU- ja EFTA-maissa matkustamisen osalta samoja terveysturvallisuuden periaatteita kuin Suomen rajan ylittämisessä.

– Muutos noudattaa viranomaisten linjauksia, kun Suomessa on muutenkin helpotettu matkustusta, Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén kertoo.

Verenluovutukseen tulee varata aika. Koronavirusrokote ei estä verenluovutusta. Verta saa luovuttaa, jos luovuttaja on saapunut alueelta, josta Suomeen tultaessa rajan on saanut ylittää vapaasti. Verta saa luovuttaa myös, jos luovuttaja on täyttänyt rajalla edellytetyt Covid-19 -todistusvaatimukset tai luovuttaja on testattu ja todettu negatiiviseksi koronatestissä 3-5 vuorokauden kuluttua Suomen rajojen ylityksestä.