Syötteen kansallispuistossa kävijäennätys – retkeilijöiden määrä kolminkertaistui

Matkailu · Terhi Piiroinen

Retkeilyn suosio näkyy myös Syötteen kansallispuistossa. Kävijämäärä on kasvanut vuosi vuodelta, ja koronan myötä tehtiin uusi ennätys, kun kansallispuistossa vieraili viime vuonna lähes 115.000 retkeilijää. Vuonna 2015 kävijöitä oli noin 44.000.

Tuoreen kävijätutkimuksen mukaan retkeilijät viipyvät alueella yhä pidempiä aikoja. Kasvu näkyy myös aluetaloudessa. Kansallispuiston aluetaloudellinen vaikutus on tuplaantunut viimeisen viiden vuoden aikana ollen viime vuonna 6,8 miljoonaa euroa. Myös henkilötyövuosivaikutus kasvoi: edellisen kävijätutkimuksen aikaan se oli 32 ja vuonna 2020 yhteensä 53.

Suurin osa viime vuoden kävijöistä oli koronatilanteesta johtuen kotimaan matkailijoita. Heistä 43 prosenttia vieraili kansallispuistossa ensimmäistä kertaa. Alueella yöpyminen on yleistynyt ja yöpyjien viipymä oli keskimäärin 3,6 vuorokautta.

– Kävijätutkimuksen mukaan Syötteen retkeilijät ovat tyytyväisiä kansallispuistoon. He haluavat kokea erityisesti maisemia, luontoa ja rentoutumista. Luonnon nähtävyyksien katselu ja päiväretkeily olivat yleisimpiä harrastuksia. Harrastukset ovat myös monipuolistuneet, ja etenkin maastopyöräily, maastossa yöpyminen ja lumikenkäily kiinnostavat ihmisiä entistä enemmän, puistonjohtaja Saara Airaksinen kertoo.