Nirvanan klassikkolevyssä alastomana poseerannut vaatii miljoonakorvauksia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jokainen 1990-luvulla nuoruuttaan elänyt muistaa aikakautensa suosituimpiin levyihin lukeutuneen Nevermind-albumin ja sen kannessa alastomana setelin perässä uivan pikkupojan. Vuonna 1991 julkaistu albumi oli Nirvana-yhtyeen jättimenestys, joka puhuttaa edelleen.

Klassikkolevyn kannessa nelikuukautisena poseerannut Spencer Elden on nyt ilmoittanut aikovansa haastaa Nirvana-yhtyeen oikeuteen kuvansa vuoksi. Hänen mielestään kannessa on nimittäin kyse lapsipornosta. Elden nähdään ikoniseksi muodostuneessa kansikuvassa sukeltamassa siten, että hänen sukuelimensä näkyy. Levyä on myyty yli 30 miljoonaa kappaletta, joten hänen alastonkuvansa löytyy edelleen miljoonista levyhyllyistä.

Asiasta uutisoineen Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Eldenin haasteessa kuvan väitetään rinnastavan vauvan seksityöläiseen, koska tämä sukeltaa setelin perässä. Miehen mukaan hänen vanhemmilleen oli luvattu, että sukuelimiä ei näy kuvassa, mutta toisin kuitenkin kävi.

Elden on aiemmin haastattelussaan The Guardian -lehdelle kertonut, että hänen vanhempansa saivat kuvan ottaneelta Kirk Weddleltä 200 dollaria. He ajattelivat tukevansa paikallisten nuorten pientä taideprojektia, mutta eivät osanneet kuvitellakaan miten suuri näkyvyys kuvalle lopulta tulisi.

Kanteessa Elden vaatii 150 000 dollarin edestä vahingonkorvauksia yhteensä 17 vastaajalta. Heidän joukossaan ovat Variety-lehden mukaan muun muassa Nirvanan jäsenet, lukuisat levy-yhtiöt ja levyn ulkoasusuunnittelijat. Yhteensä Spencer Elden vaatii lähes kahden miljoonan euron korvauksia. Stara kertoi viisi vuotta sitten miten Elden paistatteli julkisuudessa lapsuuskuvansa kanssa ja lavasti kuvan uudelleen uimahousut jalassaan.