Älypuhelimista entistä energiatehokkaampia – myös korjattavuuteen muutoksia

Digi · Terhi Piiroinen

Älypuhelinten käyttöikä on nykyään lyhyt. Nyt asiaan halutaan muutos uusien vaatimusten avulla, jonka mukaan älylaitteiden ei tule olla kertakäyttöisiä. Älypuhelimet ja tabletit saavat energiamerkinnän ja ekosuunnitteluvaatimuksia liittyen.

Energiaviraston mukaan älypuhelintuotteiden korjattavuuteen, purettavuuteen, kestävyyteen sekä kierrätettävyyteen on kiinnitettävä jatkossa enemmän huomiota. Valmistuneen esiselvityksen pohjalta varsinaisen asetuksen valmistelu on käynnistynyt. Jatkossa myös laitteiden materiaalitehokkuus on otettava huomioon. Älypuhelinten ja tablettien korjaavuutta, kierrätettävyyttä, kestävyyttä sekä energiatehokuutta parantamalla voidaan saavuttaa jopa 13 TWh vuosittaisia säästöjä 2030 mennessä.

– Älypuhelinten ja tablettien ekosuunnitteluun ollaan tuomassa toistaiseksi kaikkein kunnianhimoisimpia kiertotaloutta edistäviä vaatimuksia, jotka nostavat laitteiden kestävyyden, korjattavuuden ja kierrätettävyyden kokonaan uudelle tasolle pienentäen ympäristövaikutuksia koko elinkaaren ajalta valmistuksesta loppukäyttöön, kommentoi Timo Vihavainen Energiavirastolta.