Mercedes esitteli tulevaisuuden auton – toimintoja ohjataan ajatuksella

Autot Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Autovalmistaja Mercedes-Benzin Vision AVTR -konseptiauto ei ole futuristinen ainostaan scifi-elokuvien inspiroiman ulkomuotonsa puolesta. Yhtiön mukaan auton tiettyjä toimintoja on mahdollista ohjata ajatuksen voimalla.

Tammikuussa 2020 ensi kertaa yleisölle paljastetun Vision AVTR -auton uusia puolia esiteltiin IAA Mobility 2021 -tapahtumassa. Ajoneuvo on varustettu aivokäyttöliittymällä, eli aivojen ja tietokoneen välistä kommunikointiväylällä. Sen ansiosta auto kykenee lukemaan kuljettajan aivoaaltoja ja yhdistämään ne erilaisten tehtävien suorittamiseen.

Auto lukee kuljettajan aivosähkökäyrää päähän puettavan pannan avulla. Carscoops-sivuston mukaan yleisö pääsi tapahtumassa kokeilemaan ominaisuutta pukemalla pannan päähänsä, keskittämällä katseensa auton kojelaudassa olevaan valoon ja keskittymällä siihen. Aivokäyttöliittymä kykenee aivoaaltojen perusteella tunnistamaan, mitä kohtaa kojelaudasta hän ajattelee.

Aivokäyttöliittymän avulla kuljettaja voisi esimerkiksi käyttää automaattista parkkeeraustoimintoa tai vaihtaa radiokanavaa. Autokauppojen valikoimiin Vision AVTR -ajoneuvoa on turha toistaiseksi odottaa, sillä konseptiauton ideana on inspiroida Mercedes-Benzin tulevia sähköautomalleja.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.