Pitkät automatkat lisäävät veritulpan riskiä – näin helposti vähennät riskiä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Automatka on osa kesälomareissua ja siitä kannattaa nauttia täysin rinnoin. Ajelusta tulee mukavampaa ilman tiukkaa aikataulua ja siten, että pysähtyy ihmettelemään kauniita maisemia ja erikoisia nähtävyyksiä hetken mielijohteesta.

Terveystalo muistuttaa, että jos kesälomalaisen suunnitelmissa on taittaa satoja kilometrejä päivässä, kannattaa huomioida laskimotukoksen mahdollisuus. Riskit on hyvä minimoida tuntien mittaisella istumamaratonilla. Erityisen tärkeää on varmistaa riittävä nesteytys – vaikka itse istuisikin pelkääjän paikalla, lomaolut on syytä korkata vasta kohteessa.

– Alkoholia kannattaa välttää, sillä se kuivattaa elimistöä ja lisää laskimoveritukoksen riskiä. Pitkään paikoillaan istuttaessa paras lomadrinkki on vesi, sanoo sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi Terveystalosta.

Vedenjuonnin ohella tulee kiinnittää huomiota liikkumiseen. Tärkeintä on pyrkiä jaloittelemaan mahdollisuuksien mukaan edes vähän. Yhden pysähdyksen taktiikka voi toimia lyhyemmillä autoreissuilla, mutta matkan venyessä kannattaa varata aikaa useampaan verryttelytaukoon. Jalat ristissä istumista kannattaa karttaa myös takapenkillä, sillä se on omiaan häiritsemään laskimoverenkiertoa.

Veritulpan tuntomerkkejä ovat toispuolinen kipu ja turvotus. Tukos muodostuu lähes aina alaraajaan, usein säären tai pohkeen alueelle. Oireiden ilmaantuessa ei kannata jäädä arpomaan, vaan lääkäriin on syytä hakeutua viipymättä.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.