Lehmät opetettiin käyttämään vessaa – tutkijoiden hanke onnistui

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Joukko tutkijoita on opettanut lehmiä tekemään tarpeensa käymälään. Tavoitteena on pitää maatilojen karasuojat puhtaampina ja vähentää päästöjen määrää. Current Biology -lehdessä julkaistu Uuden-Seelannin Aucklandin yliopiston tutkijoiden tutkimus toteutettiin saksalaisen maatalouseläinten tutkimuslaitoksen ylläpitämällä maatilalla.

Tutkijoiden yllätykseksi yhteensä 16 vasikasta 11 oppi käyttämään niille suunniteltua käymälää parissa viikossa. Eläimiä opetettiin tekemään tarpeensa sisäsiististi palkitsemalla niitä toivotunlaisesta käytöksestä. Mikäli lehmät virtsasivat väärään paikkaan, rangaistiin niitä koirien ja kissojen tavoin suihkuttamalla eläimiä kohti vettä suihkepullosta. Tutkijoiden mukaan lehmien huomattiin oppivan vähintään yhtä hyvin kuin 2-4 -vuotiaiden lasten.

Karjaeläinten virtsa tuottaa ulosteiden kanssa sekoittuessa ammoniakkia, jolla on vakavia ympäristövaikutuksia. Yksi lehmä voi tuottaa vuorokaudessa jopa 30 litraa virtsaa. Lehmien opettaminen sisäsiistiksi voisi olla yksi keino vähentää ongelmaa.

– Yleensä kuvitellaan, etteivät karjaeläimet kykene hallitsemaan ulostamis- tai virtsaamistarvettaan. Karjaeläimet ovat monien muiden eläinten tavoin erittäin fiksuja ja voivat oppia paljon. Miksi ne eivät kykenisi oppimaan käymälän käyttöä?, kertoi tutkija Jan Langbein tiedotteessa.