Ravintola-ala raivostui Marinin hallitukselle: ”Perusteettomat rajoitukset purettava heti”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on suivaantunut sosiaali- ja terveysministerien päättämistä ravintolarajoituksista. Asetukseen tulee yhdistyksen mukaan vain kosmeettisia muutoksia, kun anniskelu- ja aukioloaika pitenee kiihtymis- ja leviämisvaiheen maakunnissa vain yhdellä ainoalla tunnilla.

Maanantaina 13. syyskuuta julkaistujen tilastojen mukaan:– Koronaviruksen vuoksi Suomen sairaaloissa on tällä hetkellä yhteensä sata potilasta– Virukseen sairastuneista 99,22 prosenttia on selviytynyt– Koronavirukseen kuolleiden keski-ikä on 82 vuotta ja tarkempien terveystietojen perusteella heistä 95 prosentilla on ollut yksi tai useampi pitkäaikaissairaus. Lähes kaikki menehtyneet, jotka ovat saaneet 30 päivän sisällä koronavirusdiagnoosin, tilastoidaan alustavasti koronakuolemiin. Luku tarkentuu myöhemmin.– Suomessa on 1,5 vuoden aikana kuollut koronavirukseen yhteensä 1.047 ihmistä, eli 0.02 prosenttia väestöstä– Suomessa 56,6 prosenttia väestöstä on saanut kaksi rokotetta ja kattavuus on suurempi riskiryhmillä. Kolmatta rokotekierrosta suunnitellaan.Alustavien tutkimusten mukaan myös sairastettu tauti antaa joissakin tapauksissa rokotteita vahvemman suojan virusta vastaan. Tämä kasvattaa laumasuojaa entisestään.

Ravintola-alan tuohtumus on näiden tilastojen valossa perusteltua. Ravintola- ja matkailualalle jokainen rajoituksia sisältävä päivä vie yrityksiä ja työntekijöitä yhä syvempään ahdinkoon. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen arvion mukaan Suomi menettää matkailutuloa 12–13 miljardia euroa vuosina 2020–21.

– Lukuisten yrittäjien mitta on täysi, eikä tämänpäiväinen sote-ministerien päätös saa alan yrittäjiltä minkäänlaista ymmärrystä. On erittäin valitettavaa, että tällaiset päätökset syövät lainsäädännön legitimiteettiä yrittäjien silmissä. Etenkin yöravintoloiden toiminta leviämisvaiheen alueilla on käytännössä mahdotonta, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi totesi uusien rajoitusten jälkeen.

– Yöjuhliminen on siirtynyt yksityistilaisuuksiin, joissa ei noudateta minkäänlaisia koronasuojatoimia. Valtioneuvosto on ummistanut tältä silmänsä. Rajoitukset ovat muuttaneet alan työvoimatilanteen kriittiseksi. On pöyristyttävää, että asetus on voimassa 31.10. asti. Ravintolarajoituksissa on palattava viivytyksettä normaalisääntelyn piiriin tehostettuja hygieniakäytäntöjä lukuun ottamatta.

– Ulkomaisten matkailijoiden varassa toimivien yritysten ja työntekijöiden tilanne on erittäin synkkä matkustusrajoitusten takia. Yrityksillä ei ole ollut käytännössä lainkaan asiakkaita puoleentoista vuoteen. Tämänhetkisellä rokotustahdilla kaikki halukkaat ovat saaneet lokakuun puoliväliin mennessä kaksi rokotusta, joten nykyisten matkustusrajoitusten jatkaminen ei ole välttämätöntä, eikä oikeasuhtaista.