HS: Suomen vauvabuumi poikkeuksellinen muihin verrattuna

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kaikki tuntuvat ostaneen koronavuoden aikana itselleen uuden asunnon tai kesämökin. Toiset ovat ottaneet koiranpennun. Loput ovat saaneet jälkikasvua – tai kaikki edellämainitut asiat. Suomi on harvoja maita, jossa syntyvyys on kääntynyt kasvuun.

Helsingin Sanomien julkaiseman artikkelin mukaan Suomen synyvyystilastot ovat yllättäneet jopa alan tutkijan. Vauvabuumi on näkynyt synnytyssairaaloissa ja neuvoloissa. Syntyvyys on kasvanut pandemian aikana eniten Suomessa, jos vertailuun otetaan mukaan 30 kehittynyttä länsimaata.

Tutkijoiden mukaan pandemia on selkeästi vaikuttanut tilastoihin. Sulkutilat ja taloudellinen epävarmuus on vaikuttanut ihmisten väliseen kanssakäymiseen – Suomessa hieman enemmän kuin muualla. Toisaalta Suomessa on ollut ennätyksellisen matala syntyvyys ennen pandemiaa, joten yksi ainoa suunta on ollut mahdollinen. Ihmiset ovat kuitenkin keskittyneet koronan takia elämässään perusasioihin ja tehneet paluun juurilleen.