Ihmiset ylivelkaantuvat entistä enemmän – pikavipit eivät ainoa ongelma

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Korona-aika on saanut ihmiset nostamaan aiempaa enemmän lainoja. Takuusäätiön tekemän selvityksen mukaan esimerkiksi auto- ja opintolainoja on ollut Velkalinjan asiakkailla peräti 40-50 prosenttia aiempaa enemmän. Ennen pikavipit aiheuttivat ylivelkaantumista, nyt sama ilmiö toistuu tavallisen elämän hankinnoissa.

Keskituloisella asuntovelallisella on vakuudetonta kulutusluottoa keskimäärin 13.000 euroa enemmän kuin keskituloisella vuokralla asuvalla yhteydenottajalla. Monenlaisten velkojen kertyminen on riski. Useamman velan maksaminen pois yhtä aikaa on huomattavasti haastavampaa kuin yhden velan. Asiantuntija tietää syyn. Elintasoa pidetään yllä velkarahalla.

– Asuntolainallakin on merkitystä velkaantumisessa, vaikka se olisikin velallisen maksukykyyn mitoitettu. Houkutus ylläpitää elintasoa osamaksuilla, kulutusluotoilla ja luottokorteilla on suuri, jos asuntolaina vie jo suurehkon osan tuloista. Tämä näkyy Velkalinja- ja chat- neuvonnassamme keskituloisten yhteydenottoina, sanoo Takuusäätiön chat -ja verkkoneuvonnan asiantuntija Liina-Lotta Heinonen.