Venäjällä matkustavien suomalaisten kondominkäyttö huolestuttaa

Matkailu Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Venäjällä matkailevien suomalaismiesten kondominkäyttöön liittyy paljon vääriä uskomuksia. Tämä puolestaan voi johtaa hiv-tartuntoihin, sillä maassa on maailman kolmanneksi pahin hiv-epidemia. Näin varoitetaan Hivpointin ja Lapin yliopiston tuoreessa selvityksessä.

Kyselytutkimukseen vastanneista 441 miehestä noin 35 prosentilla oli ollut intiimiä kanssakäymistä Venäjän matkan aikana. Heistä 82 prosenttia piti hiv-tartunnan riskiä kohtuullisen pienenä, ja noin puolet kuvitteli pystyvänsä arvioimaan kondomin käytön tarpeellisuuden kumppanin ulkonäön tai tämän kanssa käydyn keskustelun perusteella. Puolet vastaajista ei ollut koskaan käynyt hiv-testissä.

Uskomukset ovat hataralla pohjalla, sillä jopa noin puolet suomalaisten uusista hiv-tartunnoista tulle matkailun aikana suojaamattomassa seksissä. Näistä puolet todetaan yli 50-vuotiailla heteromiehillä, ja merkittävä osa on saatu Venäjän ja Thaimaan matkoilla.

Suomalaismatkailijoiden hiv-tartunnat todetaan usein myöhään. Säännöllinen testeissä käyminen kuitenkin kannattaa. Mitä aiemmin tartunta todetaan, sitä paremmin sitä pystytään hoitamaan tartunnan saaneen terveenä pitävän ja jatkotartunnat estävän lääkityksen avulla.

– Vaikka ei viime aikoina olisi päässytkään reissuun, kannattaa hiv-testi tehdä, jos edellisellä reissulla jäi kondomi käyttämättä. Hiv voi olla vuosiakin oireeton, Riskittä reissussa -hankkeen koordinaattori Jenna Rantasuomela kertoo tiedoteessa.