Perhossääski leviää Suomessa – toukat voivat tunkeutua ihmisiin

Ohhoh! Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pahamaineista perhossääskeä on tavattu Suomessa joidenkin vuosien ajan. Nyt likavesissä elävää lajia on tavattu Etelä-Suomessa, muun muassa Turusta. Turun Sanomien mukaan perhossääskeä on löydetty Turun keskustan terveysaseman potilaishuoneiden viemäreistä.

Alun perin lähinnä trooppisessa ympäristössä tavattu laji on levinnyt sittemmin Keski-Eurooppaan ja lopulta myös pohjoisemmille leveysasteille. Perhossääskellä on huono maine myiasis-ilmiön vuoksi. Lajin pienet toukat voivat tunkeutua ihmisten elimistöön ruumiinaukkojen kautta esimerkiksi alapääpesun yhteydessä.

Tutkijoiden mukaan suurta huolta kehoon päätyvistä toukista ei kuitenkaan pitäisi olla, sillä yleensä tapaukset liittyvät alueisiin joiden hygieniataso on heikko. Hyönteistutkija Jukka Salmela kertoo Ilta-Sanomille perhossääsken voivan levitä myös tiloissa, joissa hygienia ei ole huonoa. Perhossääskien toukkia voi pyrkiä hävittämään omasta kylpyhuoneesta kehuvan veden avulla.