Tulli muistuttaa: EU:n ulkopuolelta ostetut matkaeväät kielletty

Matkailu Ruoka · Tim Isokivi

Moni EU-alueen ulkopuolella vieraileva matkailija yrittää tuoda mukanaan matkaeväinä ja tuliaisina kiellettyjä elintarvikkeita. Tulli muistuttaa, että kielletyt elintarvikkeet joudutaan takavarikoimaan ja hävittämään. Tämä puolestaan aiheuttaa ruokahävikkiä.

Tullin mukaan monille matkustajille tulee yllätyksenä, että lihan, lihavalmisteiden, maidon ja maitotuotteiden tuonti EU-alueelle on lainsäädännöllä kiellettyä. Tullin tehtävänä on valvoa, ettei näin tapahdu. Taustalla on eläintautien leviämisen estäminen.

Tullin valvontatyön apuna työskentelee kaksi ruokakoiraa. Kaikki liha- ja maitotuotteet tunnistavat ruokakoirat etsivät matkustajien mukanaan kuljettamia luvattomia elintarvikkeita. Tullin ensimmäinen ruokakoira Aino on löytänyt uransa aikana 2 300 kiloa eläinperäisiä elintarvikkeita, vuonna 2020 työnsä aloittanut Rico-koira puolestaan 1 800 kiloa.

– Löydökset ovat olleet viime aikoina lähinnä matkaeväitä, joita ei mielletä kielletyksi tuonniksi, sekä pieniä määriä elintarvikkeita, joista on suunniteltu valmistettavan ruokaa karanteeniaikana, kertoo tullitarkastaja ja koiranohjaaja Seija Kontunen.

Pois heitettäväksi päätyvät myös EU:n ulkopuolelta tuodut tuoreet vihannekset, hedelmät ja kasvit, mikäli mukana ei ole kasvinterveystodistusta. Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolelle jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.