HUS: Koronaa vastaan rokottamattomat voivat tulla uskomattoman kalliiksi

Terveys · Tim Isokivi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin teoreettisestä laskelmasta selviää, kuinka paljon rokottamattomien henkilöiden hoitokustannukset voivat olla erikoissairaanhoidossa tulevina vuosina. HUSin mukaan kustannukset tulevat olemaan jopa miljardi euroa. Koronaviruspotilaiden hoidon keskikustannus HUSissa on ollut 16 338 euroa. Sairaalahoitoon päätymisen riski vaihtelee ikäryhmittäin. Esimerkiksi alle 20-vuotiaiden kohdalla se on 0,5 prosenttia, yli 70-vuotiailla puolestaan 30 prosenttia.

– Arvioimme, että rokottamattomien suomalaisten koronavirustaudin sairaalahoidon kustannukset tulevat olemaan noin miljardi euroa. Laskelman mukaan nykyisillä rokotuskattavuuksilla Suomessa lähes 64 000 henkilöä tulee vielä tarvitsemaan koronavirustaudin vuoksi sairaalahoitoa tulevien vuosien aikana. Toki tämä rokottamattomuuden hintalappu laskee, jos rokotuskattavuus nousee tai markkinoille tulee koronavirustaudin kulkua oleellisesti helpottava lääke, kertoo HUSin virkaatekevä toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi tiedotteessa.

Laskelma lähtee siitä oletuksesta, että jokainen rokottamaton saa ennemmin tai myöhemmin koronatartunnan ja osa heistä päätyy sairaalahoitoon. Laskelmissa ei ole mukana esimerkiksi lyhyistä sairaslomista, korona pitkäaikaisoireiden hoidosta tai perusterveydenhuollon kuormituksesta aiheutuvia kustannuksia. Mäkijärven mukaan tehohoidon kapasiteetin lisääminen on välttämätöntä, mikäli koronapotilaat kuormittavat terveydenhuoltoa vielä tulevina vuosina.