Ruotsi ja Tanska keskeyttävät Moderna-rokotteen käytön nuorilla – riskit hyötyjä suuremmat

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ruotsin kansanterveysvirasto on päättänyt keskeyttää Modernan Spikevax -rokotteen käytön kaikille vuonna 1991 ja sen jälkeen syntyneillä. Syy on rokotteen sivuvaikutusissa, kuten sydänlihaksen tai sydänpussin tulehduksen lisääntyneestä riskissä. Riski on kuitenkin hyvin pieni.

– Ruotsin ja pohjoismaisten tietolähteiden uudet alustavat analyysit osoittavat, että yhteys on erityisen selvä Modernan Spikevax -rokotteen suhteen, etenkin toisen annoksen jälkeen. Riskin kasvu näkyy neljän viikon kuluessa rokotuksesta, pääasiassa kahden ensimmäisen viikon aikana, Ruotsin kansanterveysvirasto tiedottaa.

Yhden annoksen Modernan rokotetta saaneet vuonna 1991 tai myöhemmin syntyneet eivät saa nyt toista annosta. Jatkosta neuvotellaan parhaillaan. Kyse on 81.000 ihmisestä Ruotsissa.

– Niiden, jotka on äskettäin rokotettu ensimmäisellä tai toisella Moderna -rokotteen annoksella, ei tarvitse huolehtia, sillä riski on hyvin pieni, mutta on hyvä tietää, mitä oireita sinun on seurattava valppaana, sanoo Ruotsin valtionepidemologi Anders Tegnell.

Sekä sydänlihastulehdus että perikardiitti häviävät usein itsestään aiheuttamatta pysyviä ongelmia, mutta epäilyttävät oireet tulee arvioida lääkäriltä esimerkiksi terveyskeskuksessa tai päivystyksessä. Lääketieteellistä hoitoa ja seurantaa sairaalassa saatetaan tarvita vakiintuneissa tapauksissa.

Tanska on myös keskeyttänyt Modernan käytön. Suomessa tilannetta pohditaan parhaillaan. Suomessa koronavirukseen tai koronarokotteen haittavaikutuksiin kuolleista ei ole vielä annettu tarkkaa tietoa ikäryhmittäin. Aiempien tilastojen mukaan yksikään alle 20-vuotias ei ole menehtynyt Suomessa koronavirukseen. Fimeassa on 21.9.2021 mennessä käsitelty 121 koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta, joissa kerrotaan potilaan menehtyneen. Yhdeksän potilaista oli saanut Spikevaxin, 17 Vaxzevrian ja loput 95 Comirnatyn.

Fimeaan on 5.10.2021 mennessä tullut 250 haittavaikutusilmoitusta 12–17-vuotiaista, joista 120 on koskenut Comirnatya ja 130 Spikevaxia. Haitan on arvioitu olevan vakava 47 ilmoituksessa. Haittavaikutus katsotaan vakavaksi, jos se on johtanut kuolemaan, hengenvaaraan, sairaalahoitoon tai sen pidentymiseen, aiheuttanut pysyvän vamman, toimintakyvyn laskun tai synnynnäisen epämuodostuman.