Ilouutisia: Nuorten maksuhäiriöt vähentyneet viime vuosina

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan 388.900 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä syyskuun 2021 lopussa. Maksuhäiriöisiä henkilöitä on nyt noin 3.000 vähemmän kuin vuosi sitten.

– Tämä kehitys ilahduttaa ja suunta on ehdottomasti oikea. Erityisesti nuorten aikuisten kohdalla voidaan puhua jo pitkäaikaisesta laskevasta trendistä. Alle 20-vuotiaissa maksuhäiriöiden määrä on vähentynyt koko ajan vuodesta 2013 lähtien, huomioi mediavastaava Ville Kauppi Asiakastiedosta.

Maksuhäiriöitä on nyt noin 2.500 nuorella, kun vuonna 2013 samassa tilanteessa oli yli kaksinkertainen määrä alle 20-vuotiaita suomalaisia. Maksuhäiriömerkintöjen syyt vaihtelevat ja usein taustalla on niin sanottu monivelkaantuminen. Useat luotolliset sopimukset vähentävät käytettävissä olevaa rahamäärää, jolloin ikäviin yllätyksiin ei pysty varautumaan. Luotollisia sopimuksia ovat varsinaisten rahaluottojen lisäksi esimerkiksi puhelin, laajakaista ja kanavapaketit. Näistä pienehköistä kulueristä kertyy helposti suuri summa.