Massiivinen sade piiskasi Italiaa – päivässä satoi enemmän kuin Suomessa vuodessa

Ohhoh! · Tim Isokivi

Italiassa todistettiin viikonvaihteessa poikkeuksellisen voimakkaita rankkasateita. Vettä tuli esimerkiksi Liguriassa vuorokaudessa enemmän kuin Suomessa koko vuoden aikana. Rankkasateet ovat aiheuttaneet Italiassa esimerkiksi tulvia ja mutavyöryjä.

Rossiglionessa mitattiin CNN-uutissivuston mukaan maanantaina Euroopan ennätyksen rikkonut sademäärä. Vettä satoi kaupungissa 12 tunnissa yli 740 millin edestä. Ligurian alueella vettä satoi sunnuntaina ja maanantaina vuorokauden aikana 925 milliä.

Ligurian 24 tunnin sademäärä vastaa sääpalvelu Forecan mukaan koko Suomen vuotuista sademäärää 1,5- tai jopa kaksinkertaisesti. Tutkijat ovat varoittaneet äärimmäisten rankkasateiden vain yleistyvän ilmaston lämmetessä. YK:n ilmastoraportin mukaan rankkasateiden määrä ja voimakkuus on lisääntynyt lähes kaikkialla maailmassa 1950-luvulta lähtien.