Suomessa hukkunut tänä vuonna valtavasti ihmisiä – syksyllä yksi vakava riski

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Suomessa on tämän vuoden aikana kuollut hukkumalla eniten ihmisiä sitten vuoden 2014. Hukkumisuhreja on kertynyt 131 kappaletta. Tämä on 38 enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna, ilmenee Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliitto SUHin tiedotteesta.

SUHin ennakkotilastojen mukaan syyskuussa hukkui viisi ihmistä. Kolme hukkumista tapahtui vesiliikenteen yhteydessä, yksi ulkomailla ja yhdessä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Tapaturmaisia hukkumisia on SUHin hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltusen mukaan tapahtunut erityisesti kalastamassa olleille vanhemmille miehille.

Syksyllä lisäriskin aiheuttaa kylmä vesi. Hiltusen mukaan kylmään veteen putoavalle ihmisille tulee usein kylmäshokkireaktio, minkä vuoksi ihmisen kyky pidättää hengitystä normaalista 60-90 sekunnista laskee vain muutamaan sekuntiin.Tänä vuonna hukkuneista 79 oli miehiä, 22 naisia ja 30 tapauksessa sukupuoli ei ole tedossa. Yhteensä 131 hukkumiskuolemasta 36 tapahtui uidessa ja 30 vesiliikenteen yhteydessä.