Kaikki naiset eivät osallistu ilmaisiin rintasyöpäseulontoihin – tutkijat eivät tiedä syytä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Rintasyöpäseulonta on jatkunut Suomessa vuosikymmeniä, mutta viime vuosina seulontaan osallistuminen on vähentynyt. Kun aiemmin lähes 90 prosenttia kutsutuista naisista kävi seulontamammografiassa, osuus on nykyään hieman yli 80 prosenttia. Syitä muutokselle ei tiedetä.

Rintasyövän seulontaan kutsutaan 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Seulontaohjelmassa lähetettiin vuonna 2019 kaikkiaan 369.000 kutsua. Ohjelmaan osallistui 301 000 naista eli 82 prosenttia kutsutuista. Suomessa todetaan vuosittain noin 5.000 rintasyöpää, joista puolet seulontaikäisillä. Kaikista rintasyövistä noin kolmannes löytyy seulonnassa.

– Seulontaohjelmaan osallistumisessa on melko paljon eroja alueiden ja väestöryhmien välillä, ja osallistumisaktiivisuutta pitäisi pystyä parantamaan. Aivan erityisesti osallistumista tulisi petrata niillä alueilla, joilla se on vähäistä, tilastotieteilijä Milla Lehtinen Suomen Syöpärekisteristä sanoo.