Varoitus: Maahan iskee tänään magneettinen avaruusmyrsky – voi aiheuttaa laajoja häiriöitä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen sää- ja valtamerien tutkimusorganisaatio (NOAA) kertoo, että Maahan iskee todennäköisesti tänään magneettinen avaruusmyrsky. Ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky voi aiheuttaa magneettisia häiriöitä maanpinnalla.

– Myrskyyn liittyy magneettisia häiriöitä maanpinnalla – myös rengasvirran aiheuttamaa häiriötä nopeatempoisempia vaihteluja erityisesti korkeilla leveysasteilla – sekä suurienergiaisten hiukkasten ryöppyjä avaruudessa ja sieltä ilmakehään. Magneettisten myrskyjen aikana revontuliakin voi esiintyä paljon tavanomaisen revontulivyöhykkeen eteläpuolella, jopa Välimeren leveysasteilla, Ilmatieteen laitos kertoo.

Magneettimyrskyt voivat vaurioittaa tai aiheuttaa häiriöitä teknologiaan ja sähköverkkoihin. Se voi vaikuttaa lentoliikenteeseen, vahingoittaa satelliitteja, lamauttaa sähköverkon ja sekoittaa GPS-paikantimet.