Jare Tiihonen Sanna Marinin imagotempusta Iltalehdelle: ”Näyttäytyi absurdina SDP:n vaalitilaisuutena”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Pääministeri Sanna Marin kutsui sunnuntaina virka-asuntoonsa Kesärantaan joukon maamme eturivin artisteja ja heidän taustatiimejään. Tarkoitus oli keskustella kulttuurialan ahdingosta, jonka syventämisessä hallituksella on ollut merkittävä rooli. Luvattuja vakavia keskusteluja tilaisuudessa ei kuitenkaan käyty, vaan tilaisuudessa keskityttiin ruokaan ja lauluun.

Tilaisuudessa mukana olleet artistit julkaisivat vielä sunnuntaina ja maanantaina videoita mukavasta illasta pääministerin seurassa, kunnes tiistai-aamuna paljastui, että Marinin hallitus on samaan aikaan leikkaamassa kulttuurialan rahoituksesta 18,4 miljoonaa euroa. Kulttuurialan leikkaus oli luonnollisesti Marinin tiedossa silloin, kun hän juhli kotonaan artistien kanssa.

Ei siis ihme, että artistit ja kulttuuriala suivaantuivat tapahtuneesta toden teolla. Eräs tilaisuudessa mukana olleista artisteista on Benjamin Peltonen, joka avautui tuntemuksistaan sosiaalisessa mediassa. Hän oli muiden tavoin järkyttynyt tiistaina uutisoiduista leikkauksista.

– Mä koen, että sain sunnuntaina keskusteltua ministereiden kanssa monista mieltä painavista asioista meidän alaan liittyn. Tää uutinen ei nyt valitettavasti vastaa niitä keskusteluja kulttuurin arvostamisesta ja tärkeydestä mistä keskusteltiin sunnuntaina. Olo on pettynyt, Benjamin Peltola kirjoittaa.

Lukemattomien muiden tunnettujen artistien tavoin myös aktiiviuransa artistina jo taakseen jättänyt Jare Tiihonen avautui pääministerin tilaisuuden luonteesta. Cheek-artistinimellä aiemmin tunnettu Tiihonen puki sanoiksi monien viihdealan ammattilaisten tuntemukset.

– Tämä sirkus näyttäytyi absurdina SDP:n vaalitilaisuutena, johon oli saatu huijattua 18 kuukautta polvillaan olleen alan tekijöitä lauleskelemaan päättäjille. Nyt, kun bileet on pidetty ja someen saatu kontenttia olisi aika avata se oikea keskustelu, jonka verukkeella ihmisiä oli paikalle kutsuttu alunperinkin. Silmänkääntötemppu ei mennyt läpi, Jare Tiihonen kommentoi Iltalehdelle.

Tiihosen lisäksi muutkin musiikkialan kokeneet ammattilaiset tuntevat alan petetyksi, kun pääministeri juhli artistien kanssa vain kaksi päivää ennen budjettileikkauksen esittämistä. Muusikoista esimerkiksi Samuli Putron, Maija Vilkkumaan ja Emma Salokosken yhtyeissä soittanut kitaristi Mikko Kosonen vaati hallitusta häpeämään ja nimitti tapahtunutta häpeällisimmäksi kulttuuripolitiikaksi koko Suomen historiassa.

– TE siellä hallituksessa olette minullekin päin naamaa surkutelleet usein sitä miten kohtuuttomaan tilaan tapahtuma- ja kulttuuriala on ajettu. TE olette hallituksessa väittäneet että arvostatte kulttuurialaa, ja oih kunhan vaan päästää taudista eroon alkaa uusi kukoistus. TE olette seisseet eduskuntatalon portailla kertomassa kuinka kuulette alan äänen, ymmärrätte ja haluatte auttaa. Miten kulttuuriala voisi mitenkään luottaa tähän hallitukseen?, Mikko Kosonen kysyy sosiaalisessa mediassa.

Kerroimme jo aiemmin miten muun muassa palkitut managerit Peppi Puljujärvi ja Carla Ahonen kritisoivat pääministerin tilaisuutta keskustelutilaisuuden sijaan pääministerin brändäykseksi.

– Se mitä mietin on, että miksi tämä tilaisuus järjestettiin? Tehtiinkö se alamme hyväksi vai Sanna Marinin uuden, selkeästi nähtävän imagomuutokseen pyrkivän kampanjoinnin hyväksi? Miksi paikalla ei ollut niitä alamme ihmisiä ja esimerkiksi artisteja jotka ovat oman työnsä tai kohdatun työttömyyden rinnalla taistelleet lähes kaksi vuotta elinkeinomme vuoksi?, vuoden managerina taannoin palkittu Peppi Puljujärvi kysyi sosiaalisessa mediassa.

– Eilen olit kutsunut Kesärantaan alamme ihmisiä. Siinä missä kutsussa on lukenut illan agendalla olevan keskustelua alamme tilanteesta on ajan täyttänyt esim. yhteislaulu. Tiimisi toimii upeasti sillä somesi näyttäytyi juuri suunnitellusti ihanan rennolta ja lähestyttävältä. Uusi linjaus brändäyksessäsi tuntuu siis toimivan. Keskusteluita ei kuulemani mukaan ole liiemmin käyty. Kutsuttujen joukossa ei ole ollut ainuttakaan ihmistä, jotka ovat äänekkäästi ja väsymättä 18 kuukauden ajan alaamme puolustaneet, manageri Carla Ahonius kommentoi sosiaalisessa mediassa.