Oikeuden yllätyspäätös: Huumeparoni Pablo Escobarin virtahevot ovat oikeushenkilöitä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Edesmennyt huumeparoni Pablo Escobar tienasi toimillaan valtavia omaisuuksia, jotka hän käytti muun muassa oman eläintarhan ylläpitämiseen Kolumbiassa. Eläintarhan irti päässeistä virtahevoista on sittemmin tullut riesa paikalliselle luonnolle. Niitä on vaadittu muun muassa lopetettaviksi.

Nyt Yhdysvaltojen liittovaltion tuomioistuin on tehnyt jokseenkin yllättävän päätöksen. Se on tunnustanut Escobarin kokaiinihipoiksi kutustut virtahevot oikeushenkilöiksi, eli oikeussubjekteiksi. Kyseessä on Gizmodo-sivuston mukaan ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltojen tuomioistuin on tunnistanut eläimen oikeushenkilöksi.

Päätöksen taustalla on eläinoikeusjärjestö Animal Legal Defense Fundin nostama kanne. Eläimet on Kolumbiassa jo tunnistettu oikeussubjekteiksi, minkä vuoksi niiden suojelemiseksi on voitu nostaa kanteita.

Virtahepojen kantaa on alettu pienentämään Kolumbiassa steriloinnin avulla. ALDF:n mukaan sterilointimenetelmässä on ongelmia, mihin se hakee kanteen avulla todistuksia kahdelta Yhdysvaltojen Ohiossa asuvalta sterilisaatioon erikoistuneelta eläinasiantuntijalta.