Lakiesitys: Alaikäiset eivät saa ajaa autoa viikonloppuöisin

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Liikenne- ja viestintäministeriön lakiluonnoksessa muutettaisiin alaikäisten ehtoja autolla ajamiseen. Ajokortin saamisen mahdollisuutta helpotettaisiin, mutta samalla ajo-oikeutta rajoitettaisiin viikonloppuisin. Nykyään 17-vuotiaalla on mahdollisuus saada ajokortti poikkeusluvalla johonkin erityiseen syyhun vedoten.

Lakiluonnoksessa ehdotetaan, että 17-vuotias voisi saada B-luokan ajo-oikeuden pelkällä huoltajan suostumuksella. Alaikäset eivät kuitenkaan saisi ajaa lauantaisin ja sunnuntaisin kello 00-05 välisenä aikana. Mikäli 17-vuotias jäisi kiinni viikonloppuyönä ajamisesta, olisi seurauksena sakkorangaistus ja ajokielto. Viikonloppuöitä koskeva ajorajoitus päättyisi henkilön täytettyä 18 vuotta.

Autoon tulisi myös kiinnittää erillinen tunnus, josta ilmenisi kuljettajan olevan alaikäinen. Tilastojen mukaan merkittävä osuus nuorten kuljettajien liikenneonnettomuuksista tapahtuu viikonloppuöisin. Mikäli lakiluonnos hyväksytään, olisi lain määrä astua voimaan ensi keväänä.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.