Härskisti nimetty kasvi alkoi kukkia – Euroopassa viimeksi yli 20 vuotta sitten

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hollantilaisen yliopiston kasvihuoneessa on todistettu ilmiötä, joka on herättänyt huomiota kahdesta melko erilaisesta syystä. Tarhassa kasvaa härskin lempinimen saanut kasvi, jonka kukkiminen on erittäin harvinainen näky.

Leidenin kasvitieteellisessä puutarhassa kasvavan kasvin tieteellinen nimi on Amorphophallus decus-silvae, mutta se tunnetaan tuttavallisemmin peniskasvina. Nimi juontuu kasvin fallosta muistuttavasta ulkomuodosta. Kasvin huomattiin taannoin puhjenneen noin puolen metrin korkuiseen kukkaan.

Peniskasvi on CNN-uutissivuston mukaan viimeksi kukkinut Euroopassa vuonna 1997. Laji kasvaa luonnonvaraisena Indonesian sademetsissä, ja Euroopan viileämässä ilmastossa sen kasvattaminen on haastavaa. Kasvin kukkimista edeltää voimakkaan, mädäntynyttä lihaa muistuttavan ja pölyttäjiä paikalle houkuttelevan hajun erittäminen.