Pfizerin uudesta koronalääkkeestä lupaavia tuloksia – vähentää vakavan taudin riskiä jopa 89 prosenttia

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Lääkeyhtiö Pfizer on kehitellyt pillerin muodossa annosteltavaa koronalääkettä. Toiseen vaiheen kliinisten kokeiden tulokset ovat olleet niin lupaavia, että sen myyntiin Yhdysvalloissa on haettu erityislupaa ennen kokeiden kolmatta vaihetta.

Paxlovid-lääke on Pfizerin mukaan osoittautunut tehokkaaksi yhteensä 1 219 korkean riskin potilaalle tehdyissä kokeissa. Lääkettä kolmen päivän sisällä sairastumisesta saaneista potilaista 0,8 joutui sairaalahoitoon, kun taas lumelääkettä saaneilla luku oli 7 prosenttia. Lumelääkettä saaneista potilasta seitsemän kuoli, kun taas paxlovidia saaneista kaikki selvisivät elossa.

Tulokset olivat BBC:n mukaan lupaavia myös potilailla, jotka saivat Paxlovidia viiden vuorokaden sisällä oireiden alkamisesta. Heistä vain yksi prosentti joutui sairaalahoitoon, eikä yksikään kuollut. Lumelääkettä saaneista 6,7 prosenttia päätyi sairaalaan ja 10 heistä kuoli.

Kokeeseen osallistuneet potilaat kuuluivat riskiryhmään joko ikänsä tai heillä valmiiksi olleiden terveysongelmien vuoksi. Heillä kaikilla oli lieviä tai keskivaikeita koronan oireita. Seuraavaksi Pfizerin tarkoituksena on tutkia, kuinka lääke tehoaa riskiryhmään kuulumattomiin potilaisiin ja niihin, jotka ovat altistuneet koronalle samassa taloudessa elävien taholta.