Moni suomalainen tekee yksinkertaisen virheen ilmanvaihdossa

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Moni suomalainen pyrkii estämään korvausilmaventtiilien vetoa kotikutoisilla ratkaisuilla. Suomen Terveysilman tiedotteen mukaan venttiilejä on tukittu esimerkiksi sukkahousuilla, t-paidoilla tai sanomalehdillä.

Venttiilejä ei suositella tukittavaksi, sillä siitä aiheutuu ongelmia kodin ilmanvaihtoon. Suomen Terveysilman mukaan kerrostaloissa on vaarana koko kiinteistön ilmanvaihdon sekoittuminen ja se, että naapureiden ruoan käryt ilmestyvät omaan huoneisoon.

– Ilmanvaihtoa ei pidä sotkea venttiileitä tukkimalla tai kärsimällä likaantuneista suodattimista. Korvausilmaventtiilien sisällä on yleensä vaihdettava suodatin. Jos suodatin likaantuu liikaa, sen suodatusteho laskee, kun ilma ei kulje suodattimen läpi kunnolla. Silloin on aika avata venttiili ja tarkistaa suodatin, kertoo Suomen Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf tiedotteessa.

Rikkinäiset korvausilmaventtiilit suositellaan vaihtamaan ehjiin. Jos ne puuttuvat kokonaan, voidaan venttiilejä asentaa jälkikäteen esimerkiksi ikkunan puisiin tuuletusluukkuihin. Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista menneiden vuosikymmenten asunnoista, sillä kodeista haluttiin tehdä tiiviitä energian säästämisen nimissä.

– Kun korvausilmaventtiilit puuttuvat, korvausilma tulee esimerkiksi postiluukusta, kylpyhuoneen lattiakaivosta, ikkunoiden, lattioiden ja seinien raoista, tai jopa poistohormin kautta. Ja kun näitä venttiilejä ei ole, ihmiset avaavat ikkunoita saadakseen raitista ilmaa, Schlauf kuvailee.