Isänpäivä nostaa tunteet pintaan – lapsettomuus voi olla miehen elämän suurin kriisi

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ensi sunnuntaina vietetään isänpäivää. Isänpäivä on miesten viikon huipentuma, jolloin juhlitaan kaikkia isiä tai isähahmoja. Kaikki eivät kuitenkaan voi toiveistaan huolimatta juhlia isänpäivää.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n toteuttaman kyselyn mukaan monet miehet kokevat tahattoman lapsettomuuden siihenastisen elämänsä vaikeimpana kriisinä. Kysely vahvisti tietoa siitä, että miehet kärsivät tahattomasta lapsettomuudesta siinä missä naisetkin. Kumppanin puuttuminen on yhä yleisempi syy lapsettomaksi jäämiseen miehillä. Kysely osoitti miesten kokevan tahattoman lapsettomuuden vaativana elämänkriisinä ja vaikeina tunteina, joka vaatii tasa-arvoisempaa huomioimista niin miesten läheisiltä, terveydenhuollon henkilöstöltä että koko yhteiskunnalta.

– Lapsettomien yhdistys Simpukka ry haluaa miesten viikolla muistuttaa, että isyys ei ole itsestäänselvyys. Tahattomasti lapsettomia miehiä yhdistää usein vaikea kokemus siitä, että oma toive lapsesta ei ole täyttynyt. Simpukan tekemän kyselyn mukaan miehet kokevat lapsettomuuden edelleen stigmana ja tabuna, josta ei ole helppo puhua avoimesti.