Kela lähetti maksumuistutuksen 44 000 opiskelijalle – maksamaton lasku otetaan opintorahasta tai siirretään ulosottoon

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kerroimme aiemmin Kelan uudesta terveydenhoitomaksusta korkeakouluopiskelijoille, joka olisi pitänyt maksaa omatoimisesti syyskuun loppuun mennessä. Nyt Kela karhuaa maksamattomia laskuja yhteensä 44.000 opiskelijalta ja laskuun on lisätty viiden euron viivästyskorkomaksu.

Jos laskua ei maksa sen eräpäivään mennessä, Kela voi kuitata eli vähentää maksun ja viivästymismaksun opiskelijan opintorahasta ilman opiskelijan suostumusta. Jos maksua ei saada kuitattua opintorahasta, terveydenhoitomaksu siirretään lain perusteella ulosottoon. Korkeakouluopiskelija saa maksumuistutuksen, jos hän on ilmoittautunut läsnä olevaksi viimeistään 30. syyskuuta, mutta ei ole maksanut terveydenhoitomaksua eräpäivään mennessä.

Noin 227.000 opiskelijaa maksoi maksun eräpäivään mennessä. Jos opiskelija on maksanut maksun eräpäivän jälkeen, Kela lähettää maksukehotuksen pelkästä viivästymismaksusta. Kelan mukaan maksumuistutuksen nyt saavan opiskelijan kannattaa maksaa terveydenhoitomaksu mahdollisimman pian.